Emas dalam elektronik (computer)

Seperti yang diketahui umum, emas adalah konduktor elektrik dan haba yang baik, ia masih digunakan secara meluas didalam peralatan elektronik di rumah anda. Emas paling mudah diperolehi pada bahagian “finger” iaitu yang jarum halus yang menyambungkan diod, perintang,transformer atau apa sahaja yang (saya dah lupa nama alat elektronik) saya main tulis je ok. Tetapi lapisan emas disini sangat nipis. Untuk mengoresnya dengan kertas pasir mungkin susah, cara paling mudah adalah larutkan processor tersebut dengan campuran Aqua Regia (seperti dibawah). Tapis (filter) buang residue, ambil result dan keringkan.

emas dari elektronik

Pekakas yang paling mudah untuk mendapatkan ekstrak emas adalah processor computer dan motherboard. Lagi lama alat itu, lagi banyak emas yang terkandung didalamnya. Baiklah sedikit bahan yang diperlukan untuk mengesktrakkan emas dari alat elektronik adalah Asid Hidroklorik (HCL) dan Asid Nitrik (HNO3) . (boleh diperolehi dalam bentuk pellet di kedai kimia berdekatan). Campurkan kedua-duanya (aqua regia 3: 1, HNO3:HCL) dan rendamkan processor. Ta-ta! emas akan diekstrak sendiri dari processor dan membentuk mendakan dibawah, basuh dan keringkan, anda telah memperolehi emas untuk dijual.

Video Refining Gold dari CPU

Video Gold Refining dari peralatan-peralatan computer yang lain

16 thoughts on “Emas dalam elektronik (computer)

  1. salam,saya pun ada emas dari processor,dan dah asingkan dari processor dan manboard.
    tp x tau nak leburkan menjadi emas.kalau ada kedai yang boleh leburkan sila bagi tau ekkk,ty

        1. rasanya tiada tempat untuk outsource lebur emas dari processor, tetapi cara untuk prosesnya takdelah rumit sangat… xperlukan chemical pun, boleh tgk di youtube.. asingkan emas dari tools lain, bakar kemudian ke yapeim minta diorg test xray berapa % emas dari logam yg dapat tu, jika nak chemical, hurmm… minta tolong kawan2 yg chemist carikan, org biasa sukar sikit utk cari

  2. kalau yg belum lebur dan masih melekat kat circuit board anda nk beli tak? macam mana kita tu? saya ada simpan dalam 50 keping.

  3. salam tuan blog(maaf tak tau nama :D), saya ada banyak prosessor lama. memang saya kumpul dekat ofis. sbab banyak pc lama yang nak dibuang. kalau saya dh leburkan emas ni, camne saya nak jual ek?.. sape yang nak beli?.. kedai emas nak terima ke?..

    1. Nak tau gred dia? Gred dia ialah= “Boleh main depan dengan belakang” depan emas tak banyak, belakang banyak emas dan bijih timah…. ha,ha,ha….!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[get_sheet_value location="Iklan!b3"][get_sheet_value location="Iklan!b4"]