Harga Emas 916 999 Malaysia

harga emas 916 999 malaysia pembeli emas surat pajak
Harga Persatuan Peniaga Emas Malaysia (FGJAM)

Harga jualan dicadangkan di kebanyakan kedai emas

Harga Emas 916 Arrahnu di Malaysia

Harga marhun cawangan arrahnu untuk emas 22 Karat

Harga Emas 999 Bank di Malaysia

Harga jualan dan belian emas 24 Karat di Bank

Harga Emas Terkini 30 Hari

Pergerakan harga emas sepanjang 30 hari terkini

Nota ringkas naik turun harga emas

*Harga yang dipaparkan diatas adalah untuk rujukan kami sahaja, harga emas biasanya berbeza-beza di setiap lokasi. Rujukan harga diatas tidak semestinya sama dengan harga yang anda akan perolehi termasuk kos upah, caj, logistik & etc


Kedai emas popular, biasanya mengikut harga emas persatuan peniaga emas Malaysia (FGJAM) dimana harga FGJAM ditetapkan sebulan atau dua bulan sekali, bagaimanapun majoriti kedai emas tidak lagi mengikut harga FGJAM. Harga Arrahnu pula digunakan oleh bank arrahnu, lembaga zakat negeri dan syarikat berasaskan islamik
Pada kebiasaanya penggadai akan mendapat 65-70% dari harga arrahnu apabila memajak barang kemas dan kira-kira 80-85% apabila menjual barang kemas kepada tunai, bergantung kepada ketulenan dan condition barang kemas itu sendiri.

956 thoughts on “Harga Emas 916 999 Malaysia

  1. camne cara nak lanjutkan tempoh kat arrahnu tanpa kuarkan duit bayar upah simpan? sapa-sapa ada idea?

    1. kecuali harga naik, boleh lah nak renew surat ikut harga semasa, kalau ada lebihan bleh amik, jika harga x naik, terpaksalah bayar simpan.. jgn x bayar upah simpan, sbb kebykan arrahnu akaun link terus kepada CCRIS, jika xbayar, rekod CCRIS kita x cantik, susah nak buat loan….jika nak jual bleh contact hrgms…

  2. kat mana nak jual terus rantai emas (22k)916 .
    bagi cadangan sat .kita xtaw. sekarang brg kemas kita tu sdg parking kat arrahnu yapeim..nak smpii tarikh matang dh .

  3. Saya tidak arif sangat dalam pniagaan emas, cuma sy telah myertai pelaburan yang ada pulangan setiap bulan..pm 01293****

  4. Harga beli emas (barang kemas) hari ini berape ye..sy x pandai tgk cart n table kat atas tu..mohon rakan2 ygn faham n mahir dlm hal ni kongsikan..reply komen sy ni..ade yg bagitau harga emas jatuh dlm 1 2 minggu ni..terima kasih..

  5. salam semua yang arif..sy betol2 berminat degan perniagaan emas ini ,nak melabur utk emas ,tetapi sy betol2 kosong dalam bab2 emas ni ,mohon tunjuk ajar kawan2 pada sy terima kasih. [email protected]

    1. Join zenith gold … Labur dan simpan emas.. Ckup 400 hari dapat cash 70% dan gold bar 999 30% watssap
      0187***144… Sye dh dapat 8x untung dr modal yg sye labur

    1. Salam….admin boleh tak masukkan saya dalam group jual beli emas….dan harga semasa emas turun naik…017****604 add saya …terima kasih

  6. beli emas dan simpan. bila nak buat untung?.. kepada orang berniaga, emas adalah aset mudah cair. jadi klu nak buat untung dengan emas kena berniaga (tak kira berniaga apa).
    maksud saya pelaburan emas mesti ada pair bersama perniagaan lain. jika simpan tunai
    duit akan susut nilai, tapi simpan emas akan tambah nilai.

    1. exactly, xde sapa yg untung melabur emas semata2.. emas nak untung kene menjual…sama mcm produk lain, xde apa yg special kecuali harga dia x susut mcm produk lainlahhh

    1. BERAPA YOU AMBIL KAT ARAHNU TU JUMLAH TU TTP SAMA UTK TEBUS BALIK. DICAMPUR DGN BYRAN UPAH SIMPAN.
      KALAU NAK AMBIL UTG SEKARANG YOU TEBUS BALIK HARGA YG YOU AMBIL. TAPI MAKE SURE HARGA EMAS MASA YOU LETAK TU LEBIH RENDAH DR HARGA SEKARANG… KALAU LEBIH RENDAH, JGN TEBUS DULU, NILAI EMAS AKAN NAIK BALIK BILA2 MASA

  7. encik admin mahu bertanya, kalau saya beli EMAS sama AJEN admin EMAS itu laku ke di mana2x ARAHNU @ BANK??? harga tengah turun habis ni nak bomm 1 kali… tapi ada sesetengah emas di syarikat emas tak laku disimpan d bank kan????

  8. Assalam dan selamat sejahtera.. .sesiapa yang mempunyai masalah tentang pelaburan emas yang telah dibuat,saya sedia membantu menyelesaikan masalah anda..syarikat saya akan memberi penerangan untuk pelaburan anda.selebihnya anda yang menentukan keputusannya.Dapatkan bantuan dan penerangan di talian saya 012-5654254.atau datang ke pejabat saya no 7B,jln uranus AG U5/AG,Seksyen U5,40150,Shah Alam..

  9. simpan emas adalah sangat baik dan tidak mengalami inflasi seperti menyimpat wang kertas.. simpan emas bukan untuk digadaikan melainkan jika wang gadai tersebut dibelikan properti yang menguntungkan dan dapat menebus balik emas yang digadaikan. perlu mengetahui mana emas murni 24 karat (99.99), 22 karat (916), mengetahui tempat harga beli yang paling murah, dan tempat menjual yang paling tinggi. hindari kos upah pembuatan yang tinggi semasa membeli, karena ketika menjual kos upah pembuatan dianggap tidak ada. Mereka hanya mengira berat emas sahaja. jadi kedai-kedai emas untung dua kali: 1. potongan antara 25%-30% dari harga jual 2. Kos upah pembuatan tidak ada. ([email protected]).

  10. saya rasa semua dah salah maksud di sini. ya memang emas itu menguntungkan, kalis inflasi, diiktiraf sebagai duit sebenar, tapi adakah kita faham betul dan sebetulnya apa itu emas? apa itu masalah wang fiat? apa punca inflasi? bagaimana sistem perbankan di seluruh dunia beroperasi? mengapa ada negara maju dan ada negara miskin? adakah logik bila ada orang bertambah kaya maka ada orang bertambah miskin?

    # saya rasa persoalan asas seperti ini penting untuk ditakrifkan terlebih dahulu

  11. slm,maaf ckp,pd sya utk main emas ni jgn smpn lm2 dlm bank.cnth ya kta kn hr ni harg emas naik so kte pjk (1g=rm100 x10g=rm1k),hr 2 harga ye utk 1g=110 j d kte de untg rm10x10g=rm100 ni lh utg ye.peraturan bank berlainan jd tnya btl2 utk pmbyran uph emas,yg sya thu klu blm de 1bln x de byrn.jd tgk pasran blm 1 mgu klu x de pe2 kte klur kn emas kte.lps 2 tungu lg hrga naik kte pjk lg ni lh cra ya cme kne rjin klur msuk bank.tq

  12. Kepada sesiapa yang ingin mempelajari kaedah sebenar pelaburan emas fizikal bolehlah add saya kat fb…kiniemas….Saya bole ajar anda bila sepatutnya menggunakan Arrahnu..dan apa ciri yang perlu dinilai dalam pelaburan emas fizikal..anda juga boleh contact saya…0129594690

  13. hmm…saya dh hampir 1 thn dh buat pjk dgn agro….tu lah masaalah nya…mula2 6bulan kena byr upah simpan,pas tu 3bulan lak..pas tu 2bulan..saya di benarkn buat overlap…msa beli 194..dh overlap nk buat cm ner emas naik sikit,,196,kena tambah dlm rm 75.00..pas tu esok cukup 6 bln kena byar upah simpan lgi…kemudian 3bulan…dn akhirnyaaa…jeng..jeng…jeng…by hook,by crook…kena lah tebus gak…klau emas naik….untung laa…klau emas turun kena topup…klau wat tak tahu…kena lelong…begitu laa..citernya,nyesal tu nyesal gak beli emas ni…nk sabar..rase tak tersabar nk tunggu emas naik melambung…tp harapan tahun 2013 ni emas naik laa..dpt gak untung sebelum kena tebus..

  14. kalau saya smpn sndri jer…mmg kalau mk g smpn arrhnu ker,bank ker,,kos uph mmgla kna..smpn d tmpt orgx duga…dalam buku tebal pun leh..

  15. rupanya ramai yg tak tahu nak beza pelaburan dan pajak gadai…bangga jadi org kelantan..harga semasa emas di sini di jamin lebih murah dr negeri lain…

  16. Saya tak beli emas, tetapi buka gold akaun public je. Saya rasa mmg tak menguntungkan sangat pun akhir2 ni, harga emas menurun. Tapi nak buat macamana tunggu je le harga naik sikit.

  17. pajak emas di ar rahnu bank rakyat,sekurang-kurangnya 5 bulan sebelum pengumuman dividen ASB…simpan wang yang dipajak ke ASB..dan tunggu keuntungan dari ASB..bulan Januari ,keluarkan semula wang tersebut untuk mengambil semula barang kemas…keuntungan pasti ada…kerana simpanan jika dalam bulan september pun masih dikira untuk pulangan dividen ASB…..sekadar berkongsi…

  18. xpuah la overlap ke,,,sbnar ye overlap ni menyusah kn kite,,,sb harga sewa emas di ar-rahnu akan meningkat,dan duit overlap tu sbnar ye duit bank yg bagi pinjam jugak,,,jgn terpedaya la kwan2,,,

  19. saye nasihat kan,jgn terpedaya dgan skim mcm beli emas dgan memajak dulu emas syarikat yg nak jual,lepas dpat duit gadaian ar-rahnu,kite yg terpaksa tangung risiko berhutang,,,nk simpan,kene tgok setakat mane kite ade cash duit,,,tu je,,,xperlu cari nahas dgan mengadai kn emas syarikat emas,lepas tu syarikat tu lepas tangung,,,ar-rahnu yg untung tiap2 bulan,,,sewa dah la mahal,,,

  20. salam, pd pendapat sy kalo smpan kt bnk rakyat x mguntungkn. sbb ble emas naik kte akn wat overlap. sbnrnye overlap tu mnambah kn hutang kte kt bank je. cbe byangkn klo stiap kali harga emas naik kte wat overlap. smpai 1 mse nnt kte sndri xkn mmpu nk tebus ataw byr bunga kt bnk lg sbb hutang mkin bertambah. caranye ialah kalo harga emas naik jgn overlap, tp jual kn trus emas tu kt pelebur emas. lg mguntungkn. then dgn duit yg dah untung tu bli lg emas. klo nk lbih untung, bli emas byk2 pastu simpan sndri. jgn simpan kt mne2. klo simpan kt bnk ataw pjak gadai kena byr upah. klo simpan sndri x payah byr upah. ble emas naik je jual semua emas tu. so ini la bru namenye pelaburan. sy sekadar nk berkongsi cre2 yg mguntungkn. sbb ini sume berdasarkn pgalaman sy…

  21. Salam en Muhamad,PG tu mksd nya Public gold ker,setahu saya emas public gold murah dan emas diaorang bagi serta sijil ketulenan kepada pembeli,emas dapat sijil pun dapat

  22. bagaimana nak jual emas kita dengan harga yang lebih tinggi drp yg di tawarkan oleh kedai emas, kedai menawarkan harga yang bezanya rm100 berbading emas baru, bagi 100 gram emas 999 yg saya miliki, berapa agaknya nilai yg sepatutnya saya boleh dapat dan bagaimana nak berurusniaga…

  23. perkenalkan sama saya edo di papua indonesia mempunyai emas langsung dari alam saya minta informasi harga di malaysia , rencana saya mau jual disana mohon di beri informasi harganya, emas 24 karat no phone saya mohon di mesage 082148525080 , terimakasih

    1. hrga emas tahun ini dan tahun depan kemungkinan susah nak naik,tp jangkaan hrga thun depan naik shga ke 2000 per auns

  24. dah 8 bulan pelaburan emas dlm agro bank,x nampak hasil pun.upah simpan kena bayar jugak walaupun harga emas x naik.adoiii tension tul…mcmaner ni….

  25. saya dah 6 bulan buat pelaburan di argo bank.Untung tak tahu di mana sedang upah simpan nak kena bayar tak tahu di mana untungnya pening kepala di buatnya.semasa saya beli tu harga rm 194.ada sapa sapa boleh bantu saya email,,,[email protected]

    1. kalau ikut simpan emas d ar rahnu mmg merugikan melainkan emas yg dcagar tu duit nya kita simpan d asbcor beli emas terpakai

  26. sblum nk beli emas kne tgk graf emas ni dulu and study sket so mybe kowg twu kowt time bila kowg nk beli and jual emas tu yg penting jgn smpn kt bank rugi kne upah simpan..kalo da bli emas byk2 tu jgn menunjuk sgt diri tu kaya mmg la kne samun..hahaha

  27. Salam rakan forum..saya dah melabur dalam emas ni hampir 11 bulan, tapi langsung tidak menguntungkan..mungkin jangka pendek, cume yang sangat tidak menguntungkan kerana buat pinjaman dan upah simpan yang sangat tinggi. Sekarang ni orang yang suggest sy melabur pun dah xangkat telefon…cume harap harga emas naik minggu ni coz minggu ni last Agro Bank bagi tempoh simpan emas..kalu tak tebus dia akan lelong..kepada pelabur baru..jgn tamak untuk melabur..untuk beli emas tn/pn tggu harga emas tengah turun, jgn beli sekarang coz harga tengah tinggi. Harga emas memang akan naik 20-30 % setahun, kenaikan harga emas memang janji tuhan kerana orang islam bayar zakat emas..tetapi tn/pn beli emas dan simpan sebulan shj di Bank hanya untuk mengetahui bahawa emas itu tulis atau tidak dan bayar upah simpan sebulan kemudian keluarkan semula dan simpan sendiri sebab simpan di Argro sangat mahal upah simpan. Bila harga emas naik baru tuan jual atau simpan terus sehingga tn/pn nak guna duit atau 20-30% shj yang tn/pn jual utnuk dapatkan keuntungan setahun. Apa yang penting jgn buat pinjaman untuk beli emas dan jgn juga simpan di Ar-Rahnu…sekian

  28. assalamualaikum…sya ada cincin emas beli dari kawan…pada blkg cincin tu tulis “as 150″…adakah ini cincin emas betul???dan berpa harg di pasaran sekarang???tq admin..

  29. sy ada 1 cincin bli kat member…kat bwah tu tulis “as 150″….adakh ni mas asli….n brpa harga kat pasaran skrg???pleaz respond…tq

  30. Setelah 2 bulan wat pelaburan kt arrahnu sy telah mendapat untung sebanyak 2K.. Alhamdulillah.. Apa yg penting kena alert dgn hrga semasa.. Bile harga naik je trus overlap atau gadai brg kt tgn utk tebus yg ada di arrahnu.. Mmg perlu ilmu utk wat pelaburan ni.. Sy rujuk buku Jutawan Emas.. Hasil tulisan seorg Agen di Public Gold..

    1. Alhamdulilah,kebanyakan agen Public Gold yang x lokek ilmu pelaburan emas,sya pun salah sorang costumer PG dan sekarang sya x beli lagi emas kat kedai emas dan tau teknik melabur emas

  31. Assalamualikum….di sini sy ada beberapa pandangan yg boleh di kongsi bersama, sy antara bekas pelanggan agro bank yg buat skim tu….pada hemat sy disini ada 3 pihak yg trlibat iaitu penggadai, bank dan ejen. sebenarnya tiada keuntungan pun emas dalam masa setahun lebih2 lg sistem pajak gadai 6bln+3bln+2bln….sy ada emas 916 beli pada tahun 2010 kalau jual sekarang untung, ms beli 4k klu jual tahun lepas tolak 30%, jual tahun ni bleh la dpt 1.8k brgantg pd harga emas semasa, tp kalau pajak rugi rugi rugi sbb kalu kita back track tiada satu tahun pun yg boleh cover upah simpan(pajak) dari mana2 bank sekali pun dalam ms setahun cuba selidik tengok….klu bayr upah simpan setiap bulan pun rugi sbb sy dh kira sy dh buat…. cuba anda kira upah simpan setahun dgn kenaikan emas setahun, lebih2 lg klu tukar surat, pinjaman naik upah pun naik…….sy ada buat emas 999.9 tiada resit masa beli pd Jan 12 RM19.5k pajak dpt 13.4k upah 2k (anggaran 2012) skrg sudah jual….cuba bayangkn bank+ejen beli emas lelong dlm thn yg sama dgn tolakan 30-40% (anggaran)…klu nk ditunggu ujung tahun sy kena byr kpd bank lg, cuba buat kiraan di atas… sbb tulah ejen dan bank sampai sekarang masih maintain buat skim ni…..sbb tulah P.Ramlee buat cerita korek lubang dlm tanah kt rumh simpan emas……sy masih ingat lg kata2 manis dari EJEN EMAS klu msuk skim ni dok diam2 je jgn bimbang pasai upah simpan kami “sudah sepuluhhh tahun”…tp bila emas merudum ALAMAK kami x sangka bleh mcm ni hehehe…..

  32. Bank nak untung, cara yg paling selamat, beli emas kemudian simpan spuluh tahun, kemudian jual, kalau berani, main gadai kat mane2 ar rahnu.

  33. macam mana pajak ar rahnu boleh untung?Bank byr hanya 60@70% dr harga emas.Upah simpan 6.0%-7.5% utk 6 bln..harga emas naik,upah simpan pun naik jg..jd kat mana untungnya..???email kpd saya [email protected]…nak tahu

  34. hmm, saya pula jenis suka beli emas 2nd untuk d jadikan simpanan.. x kira la cincin sebentuk ke, rantai seurat ke.. kejam celik kejam celik dapat la kumpul 2,3 barang sebulan..alhamdulillah… simpan sendiri… agak2 bila2 ada kecemasan nak pakai duit,campak kat arrahnu…pakai mana yg nak je… pastu bayor la sikit2.. sampai habis, dpt balik barang.. begitu le hidup… kalau buat pinjaman bank, dpt duit boncai itu ini..habis gitu je..pehtu membayor hutang bank, habis hutang bank apa pun x rak..

  35. daripada komen, sy nk ingatkan emas bukan pelaburan jangka pendek…. lainlah sedara beli2 emas kemudian emas sentiasa naik… Boleh tukar surat ( sis ar) mmg untung boleh settle upah smpan & lebihan… kalau emas setara atau turun …sakit akan mari… beban hutang dgn upah…. cth 10/11 emas turun & hanya lepas raya tu hr naik…. dpt loan settle blce 70% di kdai emas (30:70) atau beli emas lain & masuk pd ar… kalau hg turun … modal nk byr upah tiada… sedra mmg tempah penyakit….. sy takyah pjg lebar disini sedara ambil calculator kira2 sendiri dgn sist yg ada mana2 arrah…. ambil kira % loan diberi, upah, tempuh dll…. jadilah pelabur bijak & jgn ikut2… sy empati org yg mcm ni…

  36. mengarut je niaga emas ni… beli emas mahal.. nak jual lak kena harga murah walaupun emas dunia dah naik. susut nilai la konon… macam-macam alasan. klu tros je gadai dalam bank arrahnu plak kena upah. untungnye xda.. balik2 rugi. nak jual lak murah…

  37. jom buat side income la.. sy pernah rugi 24ribu dulu. skg bru 23. bru join bsnes part time ni lbih kurang semggu dh dpt seribu lebih. okla tu, sapa nk bg.. kol la, sama2 kita buat cover blik yg dh rugi dulu. 0195101869.

  38. tgk harge kat internet da naik..tp bile tnye org bank..die kate harge still same..mane yg betol nie..pening laaaaaaaaaaa..

    1. assalamualaikum…sya ada cincin emas beli dari kawan…pada blkg cincin tu tulis “as 150″…adakah ini cincin emas betul???dan berpa harg di pasaran sekarang??? someone plz help me…tq..=)

  39. As salam. Sy mnjual emas padu brg kemas 916 pd hrga borong. Beli 200g ke atas rm167.50. Beli 100g ke atas rm169.80. Beli seutas rm171.50. Bminat blh pm.tq

  40. Buatlah pelaburan jika ada wang/modal berlebihan/tidak digunakan.
    Modal boleh lebur…Oleh yang demikian, jangan sekali-kali buat pinjaman…
    Buat naya diri sahaja.

  41. slm.ramai yg teruja dgn musim pelaburn emas. agen pula ada yg amik ksempatan dgn xbg ilmu pd pelabur baru. tp kita jgn salahkn org. nak amal kena berilmu. so kena timba ilmu dulu, sedar tentang risiko & baru labur dlm apa jua bisness pun. bg sy, sy beli emas utk plaburan jangka masa panjang, dlm 5-10 thn. mcm bond, mana ada untung klu jangka pendek. sy setuju dgn mereka yg beli atas kmampuan. klu bole pakai je emas tu, xyah byr upah simpan. lepas 5-10thn, mesti senyum lebar sbb emas pernah naik sampai 400% 10 thn dulu. huh, bygkn….so kena sabar menunggu sbb mcm pokok durian, bukan tanam hari ni dpt hasil esok. itu pokok tauge bole ler…tp hasil pun tauge ler… :)

  42. Ramai yang terperangkap dengan pelaburan Emas. Kekurangan ilmu,Silap pilih penjual,salah konsep ar-rahnu. Justeru bgm penyelesaiannya.
    1. Bagi kes tiada modal untuk tebus?
    a. Buat Pinjaman peribadi tebus semua emas. Ini dapat elakkan kadar upah simpan terus meningkat. Setelah tebus cari pembeli jual apabila harga naik. Bayar semula pinjaman peribadi.
    2. Tiada kelayakan pinjaman peribadi?
    a. Tiada pilihan jika tiada tunai ditangan. Cuma boleh pjg tempoh lagi dan dlm masa yg sama cari rakan pembeli. Jual dengan kaedah, ambil harga purata antara harga jual dan beli. (Jika terpaksa) Ini bagi meminimumkan kerugian.
    3. Kaedah tebus dan jual.
    4. Minta bantuan syarikat jualan atau agen untuk tebus. Oleh itu anda masih ada baki tunai dari lebihan pajakan 65-70%. Namun ini akan ketara rugi jika ketika anda pajak harga emas tinggi.
    5. Bagi yg masih ada tunai, tebus dan beli lagi apabila harga rendah. Ini akan mengurang kos pembelian secara purata.

    ** Harap dapat membantu. Namun teliti secara terperinci dln sembuat sesuatu keputusan dan lebih baik cari byk pandangan pakar bagaimana mengurang kos atau tanggungan kerugian.

  43. saya dah keluarkan semua emas kat agro bank, sekarang nk tengok market kalau harga emas naik, saya nak jual rasanya cara ini lebih baik kalau nk buat pelaburan.

  44. Sebenarnya yg untung bnyk dlm pelaburan emas ni ialah para penjual.. @ tauke emas..diorang xkn rugi pnya..mane tak,amik murah,jual blk mahal..ulang bnda yg sama..hmm..mna nk rugi..

  45. saya rasa menyesal masuk arrahnu,,,untung x dpt,,,tp kne bayr upah simpan,,,tempoh 6 bulan pertama dah lpas dan tempoh 3 bulan pon baru jek lpas,,,so camne status emas pajakan saya tu?,,,kalo kira upah simpan dah lebih 1 k dah,,:(

    1. kami cadangkan baik tuan keluarkan emas tuan dari arrahnu, sbb harga tengah jatuh skrg, jika masih simpan didalam, dahlah harga tengah jatuh, upah pula kna byr stiap bulan…. jika x dpt keluarkan, kami boleh keluarkan…hubungi admin ok

  46. Jng mengharap keuntungan dng cpt…sbb pelaburan emas perlu masa yg panjang untuk untung..jd..beli tahun 2012 jual tahun 2020 br untung berlipat ganda…sbb ramalan harga emas akan naik sampai 500 segram pada 2012..jd kita kna bersabar….
    Buat apa pun kna sabar

  47. Untuk mengetahui teknik Pengurusan Aset Emas…sila klik search di fb > UK Gold & Jewellery. Jumpa di sana.. Wslm.

  48. pelaburan emas ni adlh plaburan jangka masa panjang..rugi smpn smpn dlm bank..baik smpn sndri je emas mungkin naik sthn skali dan mungkin 5 thun skali kalo tgk pd graf pn kte blh tau mase utk emas tu naik agak lame..

  49. Hi friends
    I ada RM70K dalam Alrahnu Agrobank TAPAH BRANCH.. Masa l transact tu, l diberi 75% dari harga emas.. Sekarng bila masa l nak tukar, l diminta bayar upah & kena bayar extra RM5K sebab sekarang harga emas dh jatuh.. Agrobank kira 65% dari RM70K, mereka suruh l bayar dekat 11K sebab masa l ambik RM70K dulu harga emas tinggi, now harga emas kurang jadi customer kena bayar balik kat Agrobank..
    Anyone ada info pasal ini??

  50. pengalaman saya jual emas sendiri aje x pernah guna mana2 bank menguntungkan sangat..Alhamdulillah skrg ni ada pihak yg boleh terima emas 9K-24K..minggu ni saya dah ada untung sikit…

  51. Assalamualaikum.. ramai pengunjung nampaknya blur dengan main emas ni. secara peribadi dan saya sendiri pernah ceburi sebelum ni, paling mudah untuk dapatkan untung dari emas ialah dengan cara membeli balik surat pajak gadai yang hampir tamat tempoh. biasanya, bila orang yang dah pajak emas ni, dorang dah tinggal 50-50 aje untuk amik balik emas yang dah dipajak ni. senang kata, dah amik endah tak endah lah. bila kita dah hitung balik details dalam surat pajak tulah yang boleh buat untung. orang yang menjual surat pajak ni biasanya dorang dah tak amik port berapa dan demand lebih2 berapa kita boleh beli balik surat tu sebab dorang just bagi kertas pajak aje dan bukannya dalam bentuk emas fizikal. daripada biarkan aje dalam wallet sampai luput kemudian buang dalam tong sampah, better dorang jual kan? jadi, dari sinilah kita boleh gunakan kuasa veto kita yang mencecah hingga 200% tu untuk beli emas tu balik. percayalah, lepas kira2, sekiranya sangat bernasib baiklah, rm20-rm40 untung kita boleh dapat untuk 1 gram tau ! bergantung pada berat emas dan harga yang dipajak dalam surat tersebut. saya sendiri pernah buat sebelum ni, untung bersih selepas tolak kedebak-kedebuk cecah rm1k ! buat kerja tak sampai 1jam ! jumpa penjual surat pajak emas, tebus balik barang emas dari kedai pajak tu then jual balik emas fizikal pada peraih. thats all.. thats y trend skang, ada golongan suka membeli surat pajak terpakai.. lagipun dah terjamin 120% ketulenannya sebab otai2 kedai pajak ni dah sahkan terlebih dahulu. takdelah senang2 kena tipu. beli aje rantai emas 916 tapi cangkuk aje 916. ekor lain emas celop ! jadi, renung2 kan lah.. selamat mencuba dan mudah2an berjaya…

  52. salam…sy nk tye…sy rse mcm dah rugi je sbb sy wt loan n dah bli emas hrge dlm 11k..pas 2 sy dah hutg kt bank n kt ar rahnu…sthn 700 kt ar rahnu tiap2 thn….tnsion2…kt bnk byr lg…mmg rugi sgt la..

  53. spai bile arge mas nie jatuh sy dah byk bt pelaburan nie almost 350k dah bile aden nk kaya klu arge mas asyik jatuh jea pening la pala mcm nie….hmmnnhmmmnn…

    1. tak taw tuan bila harga emas nak naik, tp oleh sbb tuan dah menceburkan diri dalam perniagaan emas, better tuan terus membuat jual beli emas, kami cadangkan tuan berdaftar dengan kami, sennag untuk cari customer baru….

  54. anda sumer kna ingat dan buat perkiraan….upah simpan arrahnu faedah 17%…susut nilai 15%….so utk tahun pertama anda kehilangan 32% dari nilai sebenar emas anda…jika harga emas naik 20% bermakna anda masih kerugian 12%……

    1. Upah simpan arrahnu cuma 0.75% shj, jika setahun baru 9%, jika anda beli emas di hargaemas.com.my/lelong, susut cuma dlm 2-3% sahaja dan mungkin kurang

  55. nak tnya nie,apa beza emas indonesia dan malaysia?
    emas yang dibeli d idonesia laku x kat malaysia?
    sya tnya dekat toko emas indonesia diorang cakap indonesia hnya ada emas 70%,40%,20%..dan diorang xdak emas 916,950 dan 999…kalau saya beli laku x jika digadai d malaysia…

    1. Laku… Actually 916 tu bermaksud 91.6% emas, 950 bermaksud 95% emas, di indonesia mungkin tak jual emas pd ketulenan tinggi sama seperti kebanyak di euro, tetapi tiada masalah untuk menjual asalkan emas, biasanya cuma ambil harga emas 999 dan kalikan dengan mutu % emas, jadi dpt harga sbnr emas tuan wpun ketulenab yg lain

      1. kalu ada emas tuh elok disimpan jgn di bawa ke arrahnu atau mne2 institusi ,,nnt tjerat ,,giler xdp byar emas nnt lebur,,

  56. lg baik smpan sndri xkena xdela kene charge upah smpn tggu bila emas naik mendadak baru jual..cume resikonye kne b.hati2 la..

  57. Selain membeli emas pelaburan dari kedai emas dan bank,adakah cara atau tempat lain untuk membeli emas tersebut…kerana harga emas di kedai emas tidak sama seperti harga pasaran.

    1. banyak tempat, kami pun turut menjual emas dengan harga pasaran semasa, boleh juga cuba2 membeli di hargaemas.com.my/lelong untuk dapatkan emas pada harga terbaik

  58. Dh baca prtukaran polisi arrahnu agro..huhhhuu..haru camtu..mana nk cekau duit kalu kena tebus dulu baru bole boleh pajak smula…kena la plak waa wat personal loan…agro x spatutnya ubah polisi ketika harga emas turun nih….haru sungguh laa…

    1. kena beli ketika harga rendah dan jual ketika harga tinggi, bagaimanapun pelaburan emas ni bukan melabur short term.. ,mcm org2 tua dulu, simpan utk jangka masa lama lepas tu jual masa harga tinggi….

  59. tolonglah! saya….. Macamana nie saya beli emas pergi gadai kat pajakgadai  islam arahnu ingat nak tunggu emas naik baru nak tebus tapi emas tak naik2 pun tapi duit upah tetap kena bayar.P/S kalau ada sesiapa yang boleh tunjuk ajar kepada saya bagaimana nak main dengan arahnu nie  sila emailkan kepada saya [email protected] terima kasih…    

  60. assalamualaikum semua…kekawan…sesiapa ade berhajat menjual emas di Bank…boleh contact 
    sya..0134250872 …maybe area utara sahaja… penang/kedah/perlis/perak….kalau jauh maybe susah ckit..
    maybe ape ape yg sya boleh bantu…

  61. pening oooo…..dah buat pinjaman dengan agrobank melalui pajakan arrahnu 6 bulan lepas… surat dah sampai suruh tebus dan bayar upah simpan. Jadinya sekarang agrobank pulak ubah polisi (syarat2 baru). so apa nak buat sekarang nie…masa beli dulu rm203/g…sekarang dah jadi  rm189/g untuk emas 999. …duit kawin dah lebur…….kena cari duit lain la jawabnya….pesanan ‘jangan melabur emas jika anda tiada ilmu dan pengalaman’…..simpan je duit tua atau buat bissnesss lain

  62. nak buat teknik arahnu kena time harga rendah baru jadi….kalu harga tinggi buat arahnu mmg payah la ckit sebab beli masa harga tinggi,kalau tempoh 6bulan harga masih rendah..mmg xkan untung…..contog beli bulan 9 2011 harga rm197….sekarang sampai bulan 5 2012 harga masih x melepasi rm190 lagi…sebab time teknik arahnu kena harga rendah….semua berdasarkan pengalaman…jgn main ikut je kata org….beli waktu sekarang bulan 5 2012
    pakai teknik rahnu..mmg akan untung…sebab harga sekarang tgh rendah

  63. sebenarnya klo nak tahu macam mana dia pusing 
    camni kte beli emas waktu harga die murah then pajak kat bank, ble harga naik kte jual la……..
    cth:saye beli emas 916 dgn harga rm168.78/g so sye beli 10 g gan harga rm 1687.8 jadi sye pajak kat bank
    then bank akan bgi sye emas 916 sebanyak 6.5 g jdi bila dengar jangkaan ujung tahun ni emas dah nak nak dengan harga rm210/g  ble tibe ujung taun kte bgi bank emas yg 6.5 g die bgi kte emas kte yg 10g tdi ble kte jual kat kedai emas kte akan dpt lebih drp harga yg kte beli sbb kdai emas x kan bli emas kte ngan harga semasa…….lagi pon harga emas stabil 

  64. as salam & sejahtera semua…
    Info terkini tentang gadaian ar rahnu Bank Rakyat. Hasil perbualan sya dgn Kakitgn Ar Rahnu Bank Rakyat KULIM. 
    1. Gadaian leh cecah hingga 60-75% dr Nilai Marhum(TERBARU).
    2. Limit RM100k.
    3. Tak perlu resit beli emas.
    4. Boleh lanjutkan tempoh sampai mampu tebus..
    5. Tak kisah berat emas tu brapa.. Asal emas je leh gadai.
    6. SAYA MESTI PILLEYYYYY….

    Siap pegawai tu offer lagi, kluarkan emas dr agrobank then bawa ke Bank Rakyat la… Jom kawan2…apa tunggu lagi…. Jom tukar…

  65. Assalamualaikum….bagi pemegang2 emas fizikal…mesti sekarang tengah pening kan…nak main emas fizikal kena tunggu harga emas naik barulah dapat untung…apa kata mai join emas fizikal genneva syariah….. Emas naik ke turun ke..u all tetap dapat untung…….emas tu u all bole pegang dan dijamin tulen 100%
    …nak tau mcamana….call saya.. Cikgu faqhri 0175678714

  66. jgn la terpengaruh ngan iklan2 pelaburan emas ni..org ckp je untung tapi realitinya bila dikira balik secara teliti bukan shj tak menguntungkan malah merugikan..dealer hnya manis mulut untuk dapat komisen utk diri dia sahaja..

  67. minta pandangan….. kalau kita buat personal loan dan keluarkan semua barang yg kat arrahnu ok tak? sebab jika dilihat graf pada bullient voult pernah satu ketika harga emas berada pada tahap yg sama kira2 selama 3 tahun..so kalau kita teruskan membayar upah simpan sahaja memang rugi gilerrr….minta pandangan

  68. SALAM. KENAPA HARGA EMAS UTK FG JAM X UPDATE KAT ATAS TU ??? 

    DAH LAMA SAYA TENGOK KOSONG JE????

    BILA AGAK NYA KENAIKAN MENDADAK HARGA EMAS TAHUN NI YA, SAPA2 TAU ????

  69. saya ada kat arrahnu 600gram. tgu nak bayar upah simpan …adakah berbaloi jika saya buat pinjaman peribadi untuk keluarkan semua emas itu dan simpan dirumah sahja…minta komen dan pandangan.

  70. Sebab tu kene buat bisnes emas. Jangan buat pelaburan (main simpan dan tunggu naik). Emas kalau ada yang nak beli, untung sikit pon takpe, jual je. So dari hasil jualan tu pusing modal lagi. Beli emas lagi, jual lagi. Macam tu. Buat laa sampai 11 bulan abis tempoh ar-Rahnu tu, memang untung boleh melepasi 100% dari pinjaman asal..So gunakan pinjaman ar-Rahnu tu sebagai pusingan modal bisnes emas..

  71.  Assalamualaikum,Urm,Sbnrnya mmg agak sukar tuk buat pelaburan terutamanya dalam ar rahnu, macam mana nk buat untung dgn ar rahnu?bagaimana nk selamatkan ar rahnu sebelum ia di digadai? dan strategi untuk buat arrahnu.blh la contact saya di 014-2676650,InsyaAllah saya sedia membantu,Khidmat saya adalah percuma..

  72. ceq beli emas… dgn cara hutang… da habis hutang, ceq pie pajak kat kedai pajak. ceq x pe kat bank pajak.. pastu ceq tambah lagii ceq beli lgi emas kat kedai cina tuu…barang ceq banyak kat pajak ..dgn bank dan kedai pajak cina berlesen.. ceq tarik satu keluar barang pajak ceq bayar sikit sikit…ceq pun x perasan barang kemas ceq… makin lama makin banyak barang kemas ceq… ceq tengok pun x ada untung mana laaa… sama ajeee…. klu harga emas turun menjunamm.. ramai dah yang x melabur emas kat ar rahnu….lgiiii…..

  73. kalau tak terdesak nak pakai duit baik jauhi arrahnu ni..upah simpan tu sebenarnya 14% dari pinjaman kita..mana ada loan yang setinggi ini interest dia

  74. skim 30 70 ni bank negara dah siasat serambi emas..bank rakyat pun da kluakan notis larangan skim ni..sape yg kena sila buat laporan kat persatuan pengguna

  75. Harga emas dah turun Rm180 kalau nak dibandingkan sebelumnya pernah RM205 per gram mmang kalau beli ada upah…dah jual cuma kira berat bersih aje…tdak dinafikan kerugian mmang ketara…sya kongsi sikit kalau nak beli emas utk pelaburan beli yang ringkas aje,,,,tanpa ada upah…tapi kalau nak ada bentuk…mmang ada upah….tapi apa pun emas boleh membantu kita apabila terdesak…tau…maksud ada harga juga…yg penting cashhhhh

  76. Saya juga melabor dgn Agrobank. Untuk pelabor yang budiman ,kita melabor ini untuk jangka masa panjangdan masa hadapan tapi kalau hendak melabor untuk untung segera memang kita x dapat apa kehendak kita jadi perlulah bersabar, sabar itu separoh daripada imam.

  77. kena bayar upah tapi x untung2 pun..saya pun rancang nak ambil semula emas yg disimpn kat bank..lebih baik simpan sendiri kat rumah, bila emas naik beberapa tahun lagi jual.. dulu x berapa tahu pasal pelaburan ni, bila dah masuk baru betul2 rasa kesusahannya..

    1. BTUL TU..SY PUN DH TERKENA…UTK 6 BULAN PERTAMA SJA SY TERPKSA BAYAR RM32k UTK UPAH SIMPAN AR RAHNU…..SKARANG NI TGH PNING UTK CARI RM32K LG UTK BYA UPAH SIMPAN 6 BULN KEDUA PLAK….AGEN GHAIB ENTAH KMANA….ADA SAPA2 LEH TOLONG X ?

      1.  bukan terkena tu;upah simpan tak perlu byr; tunggu kenaikan emas bank akan potong dr situ;emas ni bukan mcm pelaburan lain;ia jangka masa panjang;paling tidak kena tunggu 1 thn.

      2. En byr sikit pinjaman pokok utk cover upah simpan lps tu buat tebus gadai….bila emas naik harga nti buat overlap en akn dpt balik duit modal…jgn biarkn aset kita lelap udah ler…asing2kn surat gadai tu..klu bole buat pinjaman 50,65,70%

      3. I set up a Facebook profile where I can post my pictures, videos and events and I want to add you as a friend so you can see it. First, you need to join Facebook! Once you join, you can also create your own profile.
        Thanks,
        Shahrul

        To sign up for Facebook, follow the link below: http://www.facebook.com/p.php?i=100003734980588&k=AQDxELXzGMnCboZKZFOdV7AM2oGOGYqXx5b127Nm4SGG-cwncaReNj6XQ9eScR-BtI495xU03BN-aVyn2YsqiC4jmrw&r
        Already have an account? Add this email address to your account: http://www.facebook.com/merge_accounts.php?e=notify-ssdf08o8lf%40disqus.net&c=AQDUkF_2S3FNi3X5pDbl5NZ9b4nKnr1x9z5OruNb3Cdqbw
        =======================================
        This message was sent to If you don’t want to receive these emails from Facebook in the future, please follow the link below to unsubscribe. http://www.facebook.com/o.php?k=AS0zA_WIDl_L7uEU&e=notify-ssdf08o8lf%40disqus.net&mid=HMTAzMTg3NzI1Om5vdGlmeS1zc2RmMDhvOGxmQGRpc3F1cy5uZXQ6OA Facebook, Inc. Attention: Department 415 P.O Box 10005 Palo Alto CA 94303

      4. sorry sbb mesej lagi skali, kami cadangkan tuan keluarkan emas dalam bank tuuu…. lagi rugi kalau simpan lebih lama, sbb harga emas mmg susah nak naik akhir2 nii..

      5. Byk nyer upah simpan RM32k tu dlm 6 bln.! Berapa kilo emas yg disimpan? Biasanyer kos upah lebih kurang rm144.00 jer utk 100g(emas 999) sebln.Cuba tanya bank secara detail..

    2.  jgn ambil dulu mas yg kat bank tu..tak lama lg mas akan naik..kalau mas naik pergi nilai semula mas kita tadi..bank akan potong upah simpan seberapa lama kita tak byr..selebihnya duit yg bank bg tolak pinjaman..baru lah pinjaman kita berkurangan..kalau simpan kat umah resiko tinggi dan satu lg kita tak akan merasa apabila emas naik..ingat pelaburan emas ni adalah jangkamasa panjang dan yg utamanya emas kalis implasi

      1. Setujuuu..saya dah dpt untung selepas tolak kos upah simpan (utk 100g) emas 999(24k)setelah 6 bln melabur dlm Ar Rahnu Bank Rakyat..Klu ada modal selalu beli emas time murah..dan simpan kat bank or kat rumah..Insay Allah akan ada untung..

    3. Dlm pelaburan emas nie, kita jgn main dengar cakap atau buat persepsi sendiri…mesti kena ada ilmu yg betul mengenai pelaburan emas baru blh buat untung…

    4. Sebenarnya itu cara yg betul..beli emas time murah then jual bila harga dah naik, baru dpt untung…klu simpan kat bank kena bayar upah simpan tapi masih ada untung cuma sedikit jer la..kena selalu tanya bank..
      Pendapat Saya: Harga emas kat ArRahnu Bank Rakyat lebih “reliable” dari agro sbb harga emas di Bank Rakyat sentiasa berubah setiap hari tp harga beli dari Bank rakyat rendah dari agro. Harga beli emas dari Agro lebih tinggi sedikit..so buat ler pilihan sendiri.Melabur emas ni kena sabar sbb selepas 1 tahun baru nampak keuntungannya..bkn dlm tempoh kurang dari 6 bln.

  78. saya dah melabor dah 3bulan tapi hasilnya  xnampak upah simpan tentu kena bayar ,sekarang ni terpaksa lah tunggu mcm pungguk rindu kan bulan kalu ia naik bolih lah merasa sikit kalu xnaik renung lah bulan . kalau tengok cerita man laksa macam tu lah wahai pelabor emas agrobank.

    1. Ini pendapat saya: sepatutnya smsa mmbuat gadaian di ar rahnu tuan2 dan puan ambil pinjaman pertama sebanyak 50% sahaja. Slpas itu hasil drpd gadaian 50% tadi bt blian tambahan aset emas. Slps 6 bln katakan harga gadaian emas masih tidak naik. Tuan2 dan puan pergi pula bt overlap 60% drpd gadaian tadi. Jd di sini kita tak perlu mngeluarkan duit utk byr upah simpan sbb pinjaman pertama tadi cuma 50% drpd nilai marhum. Di sini tempoh mletak emas dah jd 12 bulan. Katakan slps 12 bln harga enas tak naik lg sila bt overlaping 70% drpd nilai marhum. Prcaya @ tidak bhwa anda tidak perlu kluarkan duit sesen pun. Malah dpt lg lbihan drpd pnjaman ke2 tadi. Tempoh emas d ar rahnu dah jd 1 thn 6 bln. Takkan dlm 18 bln hrga emas tak naik kot dlm tmpoh tu. Lg pula anda ingt tak emas yg dibeli pd pnjaman prtama 50% tadi. Rasanya boleh guna emas ni dan tebus ksemua emas anda. Bijak mlbur emas. From Hashim 0134895804.

  79. Ini pendapat saya: sepatutnya smsa mmbuat gadaian di ar rahnu tuan2 dan puan ambil pinjaman pertama sebanyak 50% sahaja. Slpas itu hasil drpd gadaian 50% tadi bt blian tambahan aset emas. Slps 6 bln katakan harga gadaian emas masih tidak naik. Tuan2 dan puan pergi pula bt overlap 60% drpd gadaian tadi. Jd di sini kita tak perlu mngeluarkan duit utk byr upah simpan sbb pinjaman pertama tadi cuma 50% drpd nilai marhum. Di sini tempoh mletak emas dah jd 12 bulan. Katakan slps 12 bln harga enas tak naik lg sila bt overlaping 70% drpd nilai marhum. Prcaya @ tidak bhwa anda tidak perlu kluarkan duit sesen pun. Malah dpt lg lbihan drpd pnjaman ke2 tadi. Tempoh emas d ar rahnu dah jd 1 thn 6 bln. Takkan dlm 18 bln hrga emas tak naik kot dlm tmpoh tu. Lg pula anda ingt tak emas yg dibeli pd pnjaman prtama 50% tadi. Rasanya boleh guna emas ni dan tebus ksemua emas anda. Bijak mlbur emas. From Hashim 0134895804.

  80. maaf…sy org baru….tp nk tnye nie….klau kiter bli emas pada hrge yg rndah…then jual pd hrga yg tinggi……ad org nk bli kew???sdgkan rmai lg org laen yg nk jual emas pada masa yang sama sebab harga tinggi…….mintaklarr pndapat semua yerrr……otai2 pown lagi bagus….terima kasih….

  81. salam kepada smua yg masih pening nak bermain ngan emas nie….ngadu tak dapat untung yer…..konsep beli emas nie sama juga macam beli rumah….masa akan datang harga naik bru jual…tapi klu arrahnu tu maksudnya klu biasa wang kita 10k cuma leh dapat satu rantai emas yg dalam 50g…..tapi bila dah main arrahnu duit yg kita arrahnukan tu leh beli lagi emas lain…tapi kira pinjam duit ngan bank lah…ada ker bank bagi duit tanpa apa2 caj/..takdekan..so tu lah maksudnya klu nak main emas guna arrahnu…itu pendapat saya lah…kenaikan harga walau rm5 segram..klu dah beli banyak emas jadi banyak untung lah tu kan..

  82. Nk melabur emas ni beli time harga rendah dan simpan satahun dua tahun lihat harga masa tu, cuma kita beli emas tk rugi macam simpan duit sbb tk terlibat dgn faktor inflasi.

  83. Gold investment ni bagus tetapi cari dulu ilmu macamana nak mendapat keuntungan dlm masa jangka pendek. Kena sentiasa update dengan harga emas dunia. Public gold memang setiap bbrp minit akan update harga ikut harga dunia. Terkadang ramai orang kita ni syok sendiri, perasan diri dah banyak ilmu berkenaan macamana nak dapat untung melabur emas. So, timba ilmu dulu.

  84. Untung rugi bergantung pada kebijaksanaan pelabur. Last saya melabur dekat ar-rahnu bulan 9 thun lepas harga emas mase tu Rm200 1grm.itu memang silap besar saya.terlalu gaduh dan gopoh. barang saya mencecah dekat2 700gram. saye rugi bayar upah baru ni 5 ribu lebih.saya tambah 3 bulan lagi.saye rase saya akan rugi lagi.untuk mengurangkan kerugian saye pajak lagi di ar-rahnu hari ni lebih kurang 600gram dgan harga hari ini. harap2 3 bulan lagi emas akan mendaki naik.amin….

  85. Beli emas bukan untuk spekulasi tapi untuk simpanan jangka sederhana atau panjang.. Ini yg silap beli emas harap utk kaya sekelip mata yg betul2 kaya adalah syarikat yg promosi emas tersebut. Renung-renungkan ok..

  86.  untuk yang terlibat dgn Ar Rahnu, kalau x nak bayar upah yang tinggi, cuba bayar nilai marhum emas anda sebanyak mgkin..dan cepat2 ambil semula dr bank..

  87. tumpang tanya..kalau saya nak tebus emas saya ari ni..ari tu saya simpan harga emas rm170.00 dan ari ni harga emas d bank rakyat rm171.59..adakah saya perlu bayar upah atau bank akan kira harga emas semasa..sebab saya nak tebus dan bukan nak overlapp….please help….

  88. yang mana lebih baik, melabur dgn membeli emas terpakai dan simpan sendiri, atau beli emas pg, pgc, atau emas kat kedai dan simpan di ahrahnu???????????????

  89. xrugi kalo simpan emas kt arrahnu..jika tiada modal utk bayar balik upah simpan..bank akan lelong mengikut harga semasa..dan baki 30 peratus tue masih lg kite punye..kite masih bole dapat 20 peratus daripada baki tersebut..cuma satu.. je mcm mane nk dapat harge emas yg murah utk buat pelaburan..bukan emas terpakai… 

    1. pelaburan arrahnu tgk timing, jika pd 2009-2011 saya mcm agree juga sbb harga naik konsistent, tp 2012 x nmpk konsistent, sbb tu saya pun dah x rekomen arrahnu kpd planggan, jika ada, better tebus keluarr, lgipun arrahnu sendiri byk kali ubah term mrk tnpa pengetahuan planggan

      1. arrahnu sini lg teruk! siap pancung customer org lain..pegawai depa sndri yg jual emas..agen xdbenarkn msk..kt dlm tu, depa duk pancung hrga..mmg xmau wt arrahnu dh la pasni..

  90. Betul tu…beli jer mas sikit-sikit…wak pelaburan mas kena berani ambik risiko la.kalau beli barang kemas boleh dipakai

  91. sy rs skim arrhnu 30 70 ni satu penipuan peniaga nk jual dgn kuantiti byk, mhl plk tu dr hrg kedai lain..yg truk pembeli kn tggung uph smpn smpai 9 % ad yg kata sbnrnya 14.4%..uph smpn sy dh 4 ribu lbh mcm mn nk buat ni

    1. memang benar pengalaman saya upah arahnu sebenarnya tinggi kalau dia lelonng emas kita hasil lelong tu tolak lagi 15% campur upah simpan berapa kita dapat. rugi sebenarnya. bagi saya arahnu skim pinjam express unutk guna rm bila emergency je bukn untk pelaburan. lain org lain cara n pandangan.

  92. U x ble expect hrga emas akan naik menddak..dlm graf mungkin kita nmpak kenaikan…tp klu kita follow graf brknaan..dlm shari pn byk kali brlaku turun naik harga..emas is a long term investment…do not dream to gain the benefit in 1-2 months..it may take years…

  93. dah 3 bulan buat pelaburan kat agro bank,x nampak hasil pun.upah simpan kena bayar jugak walaupun harga mas x naik.adoiii pening btul la

      1. da 6 bulan da duk tunggu emas ni nak nek…arituh lps krismas nek da mendadak kt forex nye chart tp harga kt sini x nek la plak…pastu tunggu lps raye cine…nek sikit je kt sini…pastu bile harga emsa kt forex turun gile2 die plak turun ikut same…upah simpan ttp kene bayar tp untungnye sape yg dpt?

        1.  Pelaburan emas ni…. memang perlukan kesabaran dan ilmu.. Kalau nak guna manipulasi pajak ar-rahnu kena ada skill dan info yang cukup.. kan main redah jer.. kalau nak betul2 rasa untung atleast  1 thn 8 bulan. Kemudian kena ada sedikit simpanan emas di tangan atau wang untuk menghadapi saat penurunan harga di mana memang kita kena keluar duit untuk bayar upah simpan.. jgn sumbat semua duit atau barang dalam arrahnu… takut tercekik.

          Selain cara tu boleh cuba disiplinkan diri bayar bulanan ke arrahnu dan minimumkan % pinjaman sehingga 50%.. Bila nak guna duit baru buat overlapping…. Biasalah pelaburan memang ada untung dan rugi… saya pernah menghadapi situasi ini suatu ketika dulu… tapi bila dah ada sedikit skill dan pengalaman Alhamdulillah saya berasa lebih yakin.. Pelaburan emas memang menguntungkan.. Siti 0172996901

    1. saya nasihatkan beli jer emas kat kedai emas tu. saya beli gelang pada 2004 dengan harga RM 1100..la ni dah RM 3k lebih. kalau bajet sikit beli jer yg kecilx pon ok. simpan dan sekali sekala pakai. kalau boleh setiap bulan beli yg harga rm 100 pon ok. tak payah beli yg mahalx. kalao boleh emas 916 dah kira ok. cara lain berkaitan emas adalah merugikan.

      1. sorry nk mencelah n tumpang ty..ape mksd ‘simpan dan sekali sekala pakai’???..means xyah letak kt kedai pajak ke.mcmane nk dpt untung.

      2. Kat kedai emas harga lebih mahal & ada upah/kos design…..jual balik pula harga jatuh terlalu banyak. Kalu nak pakai saja pun boleh beli kat mana2 syarikat pelaburan emas fizikal harga lebih murah…jual balik pun lebih tinggi dari kedai emas….. cuma kalu nak buat pelaburan kena tahu teknik @ ada ilmu…. saya sendiri ada buat pelaburan emas…. tak rugi pun untung ada…..

        1. aa dulu tk tau, beli kt poh kong jer,..rupanya kt hargaemas lebih murah,,tanpa kos upah…harga pun lebih murah…beza mmg berbeza.

          1. tumpang tanya mcmana nak beli emas dari HARGAEMAS nie yer……masih kurang faham…nak try beli tapi tak tau mcm mana….

        2. kalau x keberatan blh x berkgsi sedikit
           teknik dlm pelaburan emas ni..mdh2an tuan/puan dganjari kebajikan sepjg hayat…

        3. kalau x keberatan blh x berkgsi sedikit
           teknik dlm pelaburan emas ni..mdh2an tuan/puan dganjari kebajikan sepjg hayat…

      3. beli emas di kedai emas pun ok bukan tak ok….tapi mahallah sikit sebab persatuan pekedai2 emas ada harga tersendiri……fgjm…tapi kalau dpt beli kat sapa2 dgn hg jauh lebih murah…jgn tunggu…tapi kena berhati2 juga…sekarang ni macam2 boleh jadi…..emas 950 mengaku 999……memanglah lari dua tiga ringgit 1 g tapi kalau 100g dah berapa dah…berhati2 no…..

      4. Kalau beli emas kat kedai emas, susut nilainya tinggi. Bila nak gadai harga rendah, kenna tolak kos upah…susut nilai boleh mencapai 35%. Dicadangkan beli emas di Public Gold untuk emas 916.

        1. Ar-rahnu nie sebenarnya bagus utk yg tahu tekniknya bukan main hentam….. soalan saya apa anda buat dengan duit dari hasil pinjaman ar-rahnu tu…. joli,bayar hutang,beli emas cara 30/70…..????? kalu ini jawapannya memang cari penyakit….. saya sendiri buat teknik ar-rahnu malah memberi konsultant cara nak melabur guna teknik ar-rahnu……macam mana nak buat untung!!!!

          1. apa maksud saudara dgn beli emas cara 30/70…..minta maaf…saya orang baru….

      1. memang tuan tanggung utang letak kat arahnu. saya letak kat arahnu bila terpaksa untuk buat modal pusingan je dapt paymen tebus balik dan smpan. letak balik bila perlu je.

      2. Utk plaburan ems,buat d agro lg tinggi% depa ambil.mksd sy,ada ems simpn d agro,klu hrga ems naik nnt,bgtau nk buat ovelat

        1. nak main teknik ar-rahnu kena ada ilmu bukan main hentam…. harga naik pi overlaps and guna duit tu utk suka2…pastu hutang bertambah last2 emas kena lelong….

          1. saya main 30/70… agen x terangkan dgn jelas, akhirnya saya yg merana,duit pelaburan rm 11k hampir lenyap mcm tu saja….mula2 nak main emas x paham betul2, sekarang dh menyesal, xde guna, duit hbs, hutang kena byr, kalau korang nak main emas, korang simpan jer kat umah, nnti harga naik korang jual, x yh simpan kat ar rahnu..satu pembaziran…saya sgt menyesal, sampai hari ni masih terasa lg kehilangan duit tu……..sbb bila sy jual balik emas tu, harga emas x sama dh…of course buy back kira harga emas lama wpun mula2 saya beli emas tu, terus pajak kt agrobank, x pnh pakai pun……!! saya yg bodoh, sy mengaku, sy harap jgn ada yg tertipu lg, terutamanya yg main 30/70

      3. pajak emas kat ar-rahn, dapat duit jgn guna untuk benda lain. beli emas yang baru. Dr satu emas dah dapat dua emas. Bila cukup 6 bulan tebus balik emas lama dengan meletakkan emas baru kat ar-rahn. ar-rahn ni boleh bayar ansur-ansur. saya dah buat dah. Dari ada satu gelang emas, sekarang ada 6 emas pelbagai jenis.

      4.       Saya pun baru masuk 3 bulan juga. Pada pendapat saya, sebenarnya keuntungan dari emas ni bergantung pada harga kita beli @LOCK PRICE ,lagi rendah lagi bagus. Bila kenaikan melonjak dalam kadar yg sikit pun kita tetap untung sikit. Masalahnya, ada segelintir agen yg tak guide client mereka. Main suruh beli je dr mereka, tp kita LOCK pd harga tinggi, merugikan kita.Gold Agent  lebih pandang keuntungan mereka semata-mata. tp x semua mcm tu. 
               Dalam masa yg sama, kenaikan dan penurunan harga emas adalah sebagai hedging medium untuk meneutralize kan untung rugi kita. Itu atas kajian saya la..heheehe. Betul ke apa yg sy cakap ni para old timer investment EMAS???????? 

              Upah simpan di Bank kadang2 mmg membebankan, Bank sendiri nak keuntungan juga sebenarnya.Dari situ Bank dapat hasil keuntungan perniagaan mereka. 

        1. jangan terpedaya…ble kte nk jual krugian pertama kita kena kira adalah susut nilai 20% untuk barang kemas walau baru 1 jam berada di tangan kte..lom kira susut harga pasaran..harga jual dan beli pun kena faham…biasanya ajen x jelaskan sumer ni…. 

    2. pengalaman saya kalau buat pelaburan emas kat mana mana arahnu memang tak untung, arahnu ni untuk dapat duit pusingan modal bisnes sementara tunggu peymen sebenarnya. saya ada lagi dalam 58k kat arahnu baru ni saya bayar upah simpn after 6 bulan kena 4.5k. mana untung nak buat pelaburan emas kat situ? pelaburan emas ni buy n sell bukn buy letak arahnu baru jual tak untung.

      1. apa ketulenan emas yg en. ada dalam arahnu..?cara en guna duit pusingan bagaimana?maaf jika sy kata en kurang pengetahuan..nk tahu bagaimana cara..?sy sedia membantu

        1. salam… bole tak tunjuk ajar saya. saya baru je menceburi bidang pelaburan emas di ar rahnu. 
          soalan saya. bila masa yang sesuai untuk kita bagi emas kita di lelong. adakah dalam masa 6 bulan atau selepas 6 bulan.
          terima kasih

          1. Setuju sangat ngan en.mamat arrahnu…..pelaburan y baik adalah beli time harga down….then jual kpd pelebur time harga naik…kalau nk jual trus stiap hr pun bley….pelaburan kt mn2 pajak gadai memg tidak menguntungkn….malah kita akn dibebani upah simpan@bunga….kalau u dijadikn pelaburan bg pusingan mdal bg bisnes lain itu memg bleh….

        2. Salam Ekiey81, saya punya masalah yg sama. Masa beli emas 999.9 tu, tiada resit diberikan dengan alasan jika resit dikeluarkan, ikut harga pasaran & tak dpt harga borong. Dipajakkan ke Agrobank & ikut timbangan bank, berat kesemuanya 199.52g (dlm bentuk gelung ttp bukan utk perhiasan badan). Upah simpan saja hampir RM2 ribu utk 6 bln. Masa beli harga emas di FGjam ialah RM198/g & harga Agrobank RM208/g. Jika dilihat harga sekrg jatuh merudum… Saya terfikir spt Mamat Arahnu sekrg, nak tebus balik dr bank & tunggu harga betul2 naik atau balik modal & jual. Ada cara lain ke…?? Saya juga berasakan spt tidak menguntungkan jika dipajakkan (Arrahnu) & tunggu utk overlap… Pohon tunjuk ajar & tips krn saya memang tidak berpengalaman dlm hal ini. Alamat email saya adalah spt berikut: [email protected], TQ.

          1. betul 2 @kita beli emas pas 2 buat loan margin utk sbnr xdok aloh mano…simpan duit bila cukup beli cash dan simpan rumah….lepas beberapa tahun pasti harga nya 27% naik bos

          2. kalau di maybank RM80 setahun, jadi ada untung ke yang di bayar oleh pihak maybank. ada sistem arahnu di maybank??? sekadar bertanya utk kepastian…

          3. Maybak takde arrahnu..
            maklumat terkini Agro bank lagi murah sewa save diposit box serendah rm25 setahun. Agro bank juga ade Arrahnu. gold bar tak diterima di arrahnu agro bank. barang kemas diterima utk gadaian.

        3. Salam Ekiey81, saya punya masalah yg sama. Masa beli emas 999.9 tu, tiada resit diberikan dengan alasan jika resit dikeluarkan, ikut harga pasaran & tak dpt harga borong. Dipajakkan ke Agrobank & ikut timbangan bank, berat kesemuanya 199.52g (dlm bentuk gelung ttp bukan utk perhiasan badan). Upah simpan saja hampir RM2 ribu utk 6 bln. Masa beli harga emas di FGjam ialah RM198/g & harga Agrobank RM208/g. Jika dilihat harga sekrg jatuh merudum… Saya terfikir spt Mamat Arahnu sekrg, nak tebus balik dr bank & tunggu harga betul2 naik atau balik modal & jual. Ada cara lain ke…?? Saya juga berasakan spt tidak menguntungkan jika dipajakkan (Arrahnu) & tunggu utk overlap… Pohon tunjuk ajar & tips krn saya memang tidak berpengalaman dlm hal ini. Alamat email saya adalah spt berikut: [email protected], TQ.

          1. kepada kawe2 semua mari kite tubuh persatuan pembeli2 emas Malaysia …sape2 pandai buat persatuan atau kump ..Tolong tubuh kite nak joint..senang kite nak juang nasib kite kena buli kat bank…..

          1. senang je,sekarang dah kurang buat plaburan emas d ar rahnu,susah nk tggu lama2..ada cara baru

        4. ekiey81 saya pon ade problem yg sama. emas kat arrahnu tu x nampak mengungtungkan pon. kena bayar duit upah lagi adelah..plez tolong ajarkan carany camana ble… my email [email protected] tq~

          1. anda kena tiap2 hari kena semak harga di arrahnu tu, bila harga dah naik…anda overlap. anggaplah duit lebihan overlap tu sbg keuntungan….saya syorkan anda gadai di bank rakyat.

          2. apa mksud “awak anggap wang lebihan tu sbg keuntungan ” pdhal kita mnambah hutang dgn bank…yg untung dlm simpan emas ialah kita simpan waktu hrga emas tgh murah n jual ktika hrga emas menaik..tolonglah..hutang tetap hutang bkn keuntungan ..

          3. salam kepada pembaca blog..untuk pengetahuan semua..arrahnu ni sesuai untuk orang yg tidak boleh buat pinjaman peribadi contohnya cam bekerja sendiri..jadi emas dijadikan sandaran semasa buat pinjaman..cam kakitangan awam yg boleh buat macam2 pinjaman dgn bank..kaedah pinjaman peribadi bank rakyat….4.85 percent… adalah lebih menguntungkan untuk beli emas….jgn buat pinjaman arrahnu…9 percent setahun…

          4. silap tuan..kat Ar-Rahnu XÇhange upah simpan kalau dikira percent cuma 6 percent je setahun tapi tuan ada emas lagi ..kalau emas naik tuan ada untung jadi duit untung boleh cover upah simpan…jadi tak rugi beli emas dan simpan kat Ar-Rahnu…..cuma sekarang emas jatuh je..sb tu semua mengeluh tapi masa emas naik dulu x siapa pun bising….

          1. kita buat persatuan same2 kite…sape2 yang pandai tolong buat. nti ada masalah kite selesai sama2..hanya kita boleh tolong diri kite….

          2. nak main emas jangan kira bulan / hari; kena tunggu tahun; sepekara lagi nak main mas kena tengok harga DOLLAR US & harga minyak dunia naik turun nya; stok exchange London; beli waktu murah; dulu USD = MYR3.80 sekarang USD = MYR 3.03 masa untuk beli mas;

          3. setiap pelaboran mesti ada risiko… itu perkara yang perlu kita tahu…cadangan untuk cover balik risiko…u all mesti beli 2 atau 3x ganda nilai asal…. agar bila harga emas naik…. nilai modal awal dapat cover balik…pastu ada untung….cabut dulu….. awas diluar banyak jerung

          1. solutionnyer: kalau ada emas dekat agro bank, pinjam la duit siapa2, buat tebus emas tu, atau buat loan sementara nk pindahkan emas dr bank agro kepada bank rakyat (atau lain2 bank)..sbb agro bank dh x boleh buat overlap…lepas dh tebus masukkn kt dlm bank rakyat, setiap kali harga emas naik buat overlap, overlap blh cover upah simpan…tggu la sampai harga emas betul2 naik…..

        5. salam..bos saya nak tahu sangat pengetahuan bos mengenai simpanan emas di ar-rahnu..supaya tidak mengelami masalah yang sama seperti kawan2 yg lain. TQ.

          1. tapi bijak jg kalau pinjam bank kmd beli emas cash, coz faedah bnk yg kne bayau lbh krg 6%la kata kan gtu, sdgkan hg emas boleh naik lebih 30% setahun. sempat cover lg tn

          2. hg emas boleh naik lebih 30% setahun, tapi kalau jual/ gadai susut hingga 40% camane nak untung ye? tolong bagi tunjuk ajar supaya tak rugi, tq

          3. nak main mas; jangan beli sikit; kalau pinjam wang dari bank; beli mas dengan nilai yg kita pinjam dari bank; bila harga mas naik 2 kali lipat; baru jual balik; berbaloi;

          4. pajak kat ar rahnu maknanya kita pinjam duit dia dan bunganya rendah..sebab tu ramai org pajak kat situ..tapi kalau tak kesuntukan duit buat apa nak pajak..

          5. TAPI BILA NAK TUKAR SURAT KENA BAYAR HABIS; PAJAK CINA BULEH TUKAR SURAT BAYAR SEKIT SEKIT @ BAYARA SEPARUH SEPARUH

      2. Memang nampak rugi kalau jgka pendek..jgka pnjg mungkin untuk kalu harga naik. Tp pd sy lbh baik beli emis sikit n simpan sendiri je. Kalu hrga naik kita jual,xpyh byr upah simpn.

      3. Sebenarnya memang ar rahnu bank rakyat mengawal harga emas walaupun carta emas dunia dah naik suatu masa dulu. Kalau tak percaya cuba bandingkan dengan harga emas di bank rakyat dengan agrobank..jauh banyak bezanya..kenapa?

          1. beli emas d Public Gold jer,murah xda kos upah,beli banyak2 pastu pajak d Ar rahnu duit tu buat modal masuk share saham or Asb

          2. keuntungan saham smpai 12 % kalau pajak d ar rahnu untuk tempoh setahun cuma bayar 9 % untung duit n untung simpan emas dan tgu kenaikan emas setiap tahun

        1. assalamualaikum, kalau tngk harga emas..memang berbeza2 contohnya agrobank rm189, arrahnu exchange rm183 hari ni…agrobank mungkin nak bg peminjm dapat pinjaman yg banyak ..ttp arrahnu exchange dan arrahnu bank rakyat ialah harga emas semasa….

      4. sy pun mengalami mslh sy sama. memula tgk kwn2 join melabur emas,,untung pas sy masuk smpai arini xde untung..1sen pun xdpt,,kena byr lg ade..sumpah meyesal giler…tlg bg idea ape yg ptt sy buat?

        1. assalamualaikum…kalau melabur untuk jangka pendek …memanglah tak menguntungkan memandangkan trend emas yg tidak menentu sekarang ni..kalau melabur untuk jangka panjang contohnya 10 tahun harga emas memang meningkat 30 peratus setahun….tak caya boleh tengok analisis harga emas dalam kitco…baca sendiri dalam tu…yg tu dalam dolar..contohnya thn 2001 hg emas 916 42 g baru rm1280 tapi 6 bulan lepas dah jd hg rm6000 lebih….jgn rasa rugi…sebab kejatuhan ni mungkin untuk seketika dan akan melonjak kembalihttp://www.kitco.com/charts/techcharts_gold.html

          1. yang nie saya xsetuju…cara senang..ada duit beli emas..simpan sendiri…arrahnu untung kalu harga naik.macam skrg ramai la merungut sebab harga xnaik2.pning bayar upah ajer la…emas nie pulak kena beli dengan company yang mudah nak jual balik macam public gold..mana kita duduk pun kita dah tau harga diaoran akan beli balik.

        2. sallam… en adie.. kalau mengikut tarikh post ni da 4 blan… sebenarnya kalau nak merasa untung duit EMAS ni kita kena rajin tgk NILAIAN… nya selalu..

        1. salam……memanglah untung melabur dalam unit trust spt public mutual…tapi mepabur dalam emas fizikal lagilah banyak untung…….hampir 40 peratus setahun……..kak cik ni bukan meniaga emas pun cuma nak buka minda org2 di luar sana ttg kepentingan emas………kalau tak , tak disebutlah ttg emas sampai ke dalam syurga…..

          1. salam salmah jamaludin.. sy ni baru nak belajar invest emas.. sy nak tnya contoh sy nak beli 10g.. kalau beli coin 1g 10 ketul untung,ataupun beli 10g seketul untung?

          2. Salam .. arif999…kedua2 ni nilainya sama… cuma berbeza cthnya seperti kkita ada duit note.. RM50 sekeping atau note RM10 x5 keping.. saje…

    3. saya pun sama dari bulan 11 lagi sekarang kena stanby bayar upah simpan hampir 2ribu…kalau bayar upah simpan ni nanti agro bagi sambung 6 bulan lagi tak?

      1.  abis tempuh 6 bulan agro otomatik sambung lagi 3 bulan after 3 bulan bayar upah simpan jd 6 bulan lik tapi lama2 upah smpan sama banyak ngan amaun kita pnjam

        1. itu aku setuju.. aku pun dah terkena. sebab yg cerita makcik sendiri.. maka terus terju. padahal tiap2 bulan kena bayar duit pinjaman. bukan main biar je. kalau masa beli harga emas (dlm bulan 2) ialah rm204/g…. maka kalau nak dapat balik modal… kena tunggu harga emas naik cecah RM230/g. sebab dia beli balik susut 30% dari harga semasa. bayangkan kalau hari ini (31.7.2012) harga emas ialah RM185/g, dia orang beli RM155/g. bila nak cecahnye RM230/g? korang dah bayar upah simpan berapa banyak? kiralah untuk setahun..

    4.  ye ye cua citer….macamana nak dapatkan untung lebih berkesan….utk kawan2 lain…klu arrahnu memang tak nampak untung..cuma menambah kuasa beli terhadap emas pada nilai kecil tapi berganda…

    5. Emas nie kena fikir utk long term sekurang2nya 1 tahun…. baru boleh nampak jangan ingat 3 bulan boleh up gila2(kalu naik rezeki….alhamdullillah) tapi kena standby naik-turun sebab tu tempoh setahun tu praktikal utk nampak kenaikan emas…. jangan pula nak untung banyak/cepat pi buat teknik 30/70 kat ar-rahnu pastu harga emas turun jadi macam nie(nak main teknik ar-rahnu kena ada ilmu)

    6. Salam Marhani…

      Haritu harga emas Agrobank naik RM 205. Saya pun baru 3 bulan je melabur emas ni, dah dapat RM 100 pd kenaikan haritu .sikit tapi bersabar dulu kak.. :)

    7. Saya pun baru masuk 3 bulan juga. Pada pendapat saya, sebenarnya keuntungan dari emas ni bergantung pada harga kita beli @LOCK PRICE ,lagi rendah lagi bagus. Bila kenaikan melonjak dalam kadar yg sikit pun kita tetap untung sikit. Masalahnya, ada segelintir agen yg tak guide client mereka. Main suruh beli je dr mereka, tp kita LOCK pd harga tinggi, merugikan kita.Gold Agent  lebih pandang keuntungan mereka semata-mata. tp x semua mcm tu.        Dalam masa yg sama, kenaikan dan penurunan harga emas adalah sebagai hedging medium untuk meneutralize kan untung rugi kita. Itu atas kajian saya la..heheehe. Betul ke apa yg sy cakap ni para old timer investment EMAS???????? 
            Upah simpan di Bank kadang2 mmg membebankan, Bank sendiri nak keuntungan juga sebenarnya.Dari situ Bank dapat hasil keuntungan perniagaan mereka. 

    8.  agro kan bg 11 bln..jadi dlm masa 11 bln takkan emas tak naik..kan emas naik 2o ke 30 percent setahun..emas ni jangka masa yang panjang..kita buat pelaburan emas ni bila ada duit lebih..kalau itu nak mkn,itu nak beli emas baik tak payah..tapi mesti ingat emas ni kalis implasi

      1. saya rasa amat setuju sekali dgn cadangan itu,cuma kita kena bayar zakat emas yg kita simpan sahaja  .itu pun bg yg beragama islam,wajib bayar zakat yg kita simpan,cara pengiraannya saya kurang pasti,sape2 yg tau dpt dikongsikan bersama

    9. masa nak suruh kita beli dorang xde btau pun susut nilai yg tersembunyi. barang kemas yg dijual semula akan mengalami susut harga 20%. ini tidak termasuk susut harga pasaran.. 

    10. memang betol la..kat arrahnu tu duk asyik bayo upah simpan jer…mana la nk untung sb harga emas dorang sendiri yang kawal…emas dunia naik pun dio x naik2..sebab bukan dio nak untung dengan jual mas…kita yang rugi sebab xleh overlap..duk bayar upah kat dia jah….huhuhuhu…

    11. sabar… ada masanya pasti akan harga baik, klu nak melabur emas dgn cara memajak kat bank, ini antara perkara perlu diambil kira, klu simpan je emas tu, turun mcmnapun harga ktia tak rugi selagi kita tak jual pd hrga rendah.

    12. lebih baik awk jual skrang dri  mnanggung rugi ,,sy dh tkena,,skrang sy pnye ada kt agro bank emas 999 300g,,dh msuk 5 bln kat sne,,klu sy jual skrang dgn hrga psaran skrang sy cuma dpt rm4 ribu lebih je,,

    13. Salam semua.sya pengedar GSR.di gsr anda boleh dapatkan emas dengan harga bawah pasaran dan x de kos upah.kalau harga pengedar skg anda boleh daptkan dgn harga 178/gm.dan saya buat arrahnu 174/gm.dan duit th saya beli brg kemas lagi simpan.bila harga naik emas yg kita simpan tu kita gadai dan keluarkan balik emas sebelumnya.anda boleh ke http://www.gsrshida75.blogspot.com.kat sana anda boleh dpt info mengenai saya dan gsr.terima kasih

    14. MASUK PELABURAN EMAS JA..JGN SIMPAN DALAM BANK…SIMPAN TU KADANG XDAK APA..PASTU KNA BAYAQ SEWA LA…SEWA SIMPAN BARANG

      1. simpan kat rumah nanti kena rompak ke curi ke..nanti menyesal,,,baik simpan kat Ar-Rahnu lagi selamat duit boleh pakai buat belanja…upah simpan murah je kalau pinjam rm650 cuma bayar upah simpan RM 38,50 je utk 6 bulan,,kan lagi untung,,

    15. memang silap la buat pelaburan dengan letak di arrahnu. dah la spread dia tinggi. untuk pelaburan kita kena cari yang spread rendah. mahu lagi info add saya di fb solah shaed. nti saya kongsikan cara pelaburan emas fizikal.

  94. susah nak jatuh, tapi susah juga hendak naik tinggi. Jika pun berlaku kenaikan tidak dapat menampung kos dikenakan bank dan perbezaan  harga beli/jual ditetapkan bank. kena tunggu lama.

  95. harga yg terpapar tu harga terkini atau ada perubahan ,ctnya harga Dinar PG RM752.16 (harga jual) adakah harga terkini sama spt di web PublicGold.

  96.  APASAL HARGA EMAS KAT AGROBANK XDE TURUN XDE NAIK NI???CAM PELIK JEK..SAPE2 YG BLEHH BG PENJELASAN????

  97. apsal la makin turun harga emas nie.. bile la dapat nilai semula ni.. da hampir 6 bulan nie… teruk bayar upah simpan jer la… plz tlg admin.. hehehehe

  98. Saya ada emas 835 seberat 62.68gram… nak jual. Berapa boleh offer. Sila reply di sini atau email saya.

  99. salam admin,
    knp skang ni dh x le chat…i’ve scrolled p n down but could not find the link… or kn jd membe dulu bru ble chat??

    1. Mr. Zainal Razak11 ..tu drop down belah kanan yang tulis Popular Now tu..tukar ke Newest first. Saya pun taktau apsai depa wat camni.

  100. harga emas ada turun naik,jangan panik atau cemas apabila harga beli lebih tinggi drp harga semasa.emas tetap akan naik.

  101. kenaikan harga emas bergantung kepada permintaan dunia,terlalu sedikit kesan yang berpunca dari negara kita.secara keseluruhan harga emas akan meningkat beratus peratus dalam masabeberapa tahun lagi,jadi simpanan atau pelaburan emas mesti ambil jangkamasa panjang paling cantik 10 tahun.mat salleh tak pakai gelang emas,tetapi emas diperlukan untuk peralatan komunikasi canggih spt,I.PAD,Note Book,Tablet,Andriod dan macam.kalau nak makan bulan2 perlu labur byk,sekitar RM100ribu.

    1. ada banyak sbb harga emas naik dan turun, emas ini global, berkait dengan pasaran saham dunia, eropah, amerika, china, india, tukaran matawang, minyak, perang, bencana alam…ada banyak faktor, cuba google utk lebih mendalami…

  102. untung tk klau beli emas kt public gold, pasal arga dia ikut world market+11% servis charge shaja. pas tu jual kt agro bank? bleh ker

  103. Salam, kalau jadi ejen yg bayar RM6k tu, emas 100g tu emas apa? 916 ke? Saya guna kalkulator web ni, kalau tak silap nak labur di ar-rahnu – 100g = 14+++. Saya konfius sket dgn harga tawaran ejen tu. Boleh jelaskan?

    1. kalau boleh call terus kami di 03-92264232, untuk daftar agent kami beri emas 999…
      (kalkulator diatas ini utk kira emas terpakai, kami tulis dah kan), nak niaga org guna emas baru, emas terpakai ni jenis emas rosak, patah, buruk, pasir, putus, mcm mana nak niaga….

  104. haih…emas kt forex da mencanak nek sejak lps krismas…tp kt agrobank ni x kn la x nk nek2?pelik sangat da ni

    1. agrobank harganya die bg stabil dlm mse beberaa minggu..ada kbaikan gak, bab klu harga emas turun, die xkan trun cpat nye…. 

      1. agrobank buat untung emas naik dia diam jer. untuk cover bila emas turun. tapi emas byk naik dati turun. strategi perniagaan. muka kena manis cara kene bijak.

  105. sy nak taya…bulan depan dah ckp 6 bln sy ltk kt arrahnu…apa yg sy patuh buat..langsaikan ker atau baharui dengan byr upah jer dulu  dan sambg balik..tpmasa sy ltk dulu…harga 916 rm186…

  106. saya ada buat gadaian di bank rakyat pada bln 11. 2011 dan tarikh matang bln 5.2012, bila cukup 6 bln saya nak tebus dan gadai balik, sempat tak kenaikan emas utk 6 bln dgn kadar upah simpan tu
     

  107. nk tanya ckit….kt hargamas….law nk main sistem ar rahnu..mna lebih baik……agro @ bank rakyat…ceciter

  108. cam mane harga agrobank boleh turun, katanya x akan turun walaupon harga emas dunia turun..tetap je steady tp nie turun pla..so sape yg beli time rm203 agak rugi la ek..tolong berikan kata-kata semangat sket..

  109. apa beza harga emas arrahnu ex dgn agro bank? sedangkn klu kita letak emas d agro, kita guna skim ar rahnu. tlng jelaskan….

    1. Ar-Rahnu adalah nama sistem pajakan islam…syarikat yang menguruskan ar-rahnu ada banyak seperti Agrobank, Bank Rakyat/ Arrahnu Exchange / Yapeim / Ar-Rahn (kel) dan bermacam2 lagi, sistem yang digunakan (ar-rahnu) adalah sama, tetapi harga berlainan bergantung kepada syarikat… sama seperti kebanyakan syarikat komputer menggunakan Sistem Operasi Windows, tetapi harga komputer masing2 lain..

    2.  harga emas kt arrahnu BR @ exchange tu berubah tiap2 hari ikut hrga dunia…hrga ar-rahnu agro lak akan berubah bila perlu,maybe 3-4 bulan br berubah…buleh refer harga kt atas tu,bleh tgk hr2 hrga ar-rahnu exchange/bank rakyat berubah setiap hari tp hrga ar-rahnu agro maintain je…

  110. saya dah letak emas kat agrobank skit je….skrg ni tgh tngu mas naik jak ni….bila agaknya emas naik harga…

    1. Tak ada yg boleh ramal dgn tepat. cuma biasanya bln julai harga agak tinggi. tp tak tahu pulak harga marhum agrobank berubah @ x.

  111. Isteri saya ada byk simpan barang kemas, warisan family. Sy fikir nak guna buat modal mcm mana cara terbaik yg saudaran sarankan ?

  112. tuan Hargaemas…berapakah keuntungan jika saya mempunyai emas yg bernilai RM500 dan saya menjualnya di negara jiran dengan nilai SD. T/kasih

    1. petua no.1 nak kumpul emas…..ada duit beli,xkira time hrga rendah @ tinggi….sebab nanti buat la cost averaging…tiada jalan singkat utk kaya

    2. petua no.1 nak kumpul emas…..ada duit beli,xkira time hrga rendah @ tinggi….sebab nanti buat la cost averaging…tiada jalan singkat utk kaya

    3. petua no.1 nak kumpul emas…..ada duit beli,xkira time hrga rendah @ tinggi….sebab nanti buat la cost averaging…tiada jalan singkat utk kaya

  113. salam semua,sy baru saje ingin melabur kan 20g emas 916 milik saya..ada kan sekarang ( harga emas jatuh ) masa yg sesuai untuk simpan dlm arrahnu?..tolong tunjuk ajar utk kebaikkan bersama..

    1. pada pendapat sya la,dengan hrga emas yg sedang menurun ni adalah masa sesuai untuk pajak kan emas ke dlm ar-rahnu..dengan bermodalkan wang pajakan emas yg anda pajak tadi cuba beli aset emas yg lain dgn hrga yg tgh turun ni….so,mmg sesuai la kalau anda nak pajak masa skrg ni dgn hrga emas yg sedang menurun.sya pun amalkan apa yg sya bagi tahu ni..so…terpulang pada anda.cuba tnya pada yg betul2 arif dlm proses pelaburan emas ni

  114. Daerah buru bnyk menghasilkan emas krn telah ditemukan tambang emas, yg pingin beli emas datang ke pulau buru, para penada tak mampu beli emasdr masyarakat krn terlalu bnyk..  jika anda berminat silakan datang ke pulau buru daerah maluku…

  115. kalau emas kite  kene lelong.bank blacklist kite tak?n  1 bende lg nape leceh sngat nak gadai emas 999 kat bnk rakyat?

    1. setahu saya tidak boleh ditukar nama hak milik..tetapi kalau orang lain yang tebus barang tu boleh lah dengan syarat mesti isi borang khas yg dikeluarkan oleh ar-rahnu untuk wakil tebus..kena photostat i/c peminjam asal dan perlu tandatangan peminjam asal pada borang wakil tebus tersebut..itu sahaja yg sya tahu…

  116. Salam, apa beza 20K , 18K…. rate dia berbeza ya? saya tengok kat Ar-Rahnu Bank Rakyat td.. 20K @RM158.93 dan 18K @ 143.04…. kalau kat web ni bahagian mana saya nak tau rate dia?

    1. simple sahaja, jika nak tahu % emas, just bahagi karat tu dengan 24k, eg: 20/24k = 835, 18/24K = 750… sila rujuk di sini : https://www.hargaemas.com.my/rujukan

  117. emas turun…..patut ke saya buat perlaburan ni skarang or tunggu harga emas turun lagi……? macamana saya nak beli dinar kelantan?

  118. saya ada gelang emas dalam 16g, kalau saya gadai kat agro bank pastu dapat duit sy beli dinar kelantan dengan duit tu menguntungkan x? bulan2 saya dapat gaji sy tebus balik gelang tu dlm tempoh 6 bulan. sbb sy xde cash nak beli dinar kelantan. bley bagi pendapat x?

  119. buat loan bank.. adakah tindakan bijak utk laburkn duit tu beli emas. kenyataan akhbar tempohr memaparkn profit sehingga lebih 20% utk pmbelian emas, sejauh mana kbnarannya

      1. admin, sbg pelabur kecil emas dan br berjinak2 teknik mana lebih untung samadA beli emas fizikal, dinar emas dan sbgainya terutamanya keuntungn hrga bila kita nk jual blk nanti

          1. Tqvm atas nasihat admin. Satu lg admin, org kata bila beli brg kemas bila nk jual jgn jual kt kedai emas baik jual kt kedai pajak hrga tinggi. Kalau jual ke admin adakh lebih kurang hrga admin beli banding kdi pajak

          2. kedai pajak x beli emas, kedai pajak, boleh pajak saja… ermmmm… mungkin saya silap tulis atau silap baca, rasanya x pernah tulis kedai pajak beli emas…..

  120. saya baru beli emas ttp isteri saya x nak pakai, katanya takut, last sekali kami gadai kat ar rahnu, 6 bulan akan datang apa yang patut kami buat, tukar surat pajak atau overlap, yang mana menguntungkan kami?

    1. tukar suraj pajak & overlap, benda yang sama………. actually tuan boleh tebus emas tu dan simpan, ataupun trade brang kemas itu dengan emas pelaburan (emas padu) lebih menguntungkan….

  121. sy ni laki tp sibuk pakai emas. sy ada rantai emas 916 berat 22g. sy nk jual tp takut rugi sbb sy baru beli. apa pendapat encik ye

  122. sy ni laki tp sibuk pakai emas. sy ada rantai emas 916 berat 22g. sy nk jual tp takut rugi sbb sy baru beli. apa pendapat encik ye

    1. agreee :) , banyak emas saya dalam ar-rahnu tgh2 tunggu naik nak overlap ni… lambat betul naik, tp saya x risau, dari dulu mcm ni… tetap akan naik wpun perlahan…

        1. rugi jugak main mas ni klu time tak naik kan…kene byr upah simpan lagi…ade cara lain tak utk pastikan pelaburan emas ni tak merugikan

          1. ada cara lain,yg slow & steady…jgn fikir nak untung..mcm admin cakap ” hidup xsusah”…kalo nak tau camne leh set apoimen dgn saya..0129179055-KL

    2. haha…aku bli emas taun 2007..rm84 1gm…blom msuk upah….so skrg kalo aku jual dgn hrga rm150….1g…same je..yg untg cine…..sbab aku pn dah slalu sgt mnipu…hehehehe…pdan muke aku…tp kalo utk jgkamase10thn keats emas tu mletup harganye..kalo stakat 5taun kbwh jgn harap kite ade untg…

  123. mcam mane ttg process overlap adakah menguntungkan atau akan mlebih memeningkan kepala?? klu lelong pd pihak bank mcm mne processnye??

  124. Katakan saya ada 2kg rantai emas 999 yg dipajak di arrahnu pd april 2011. semasa beli saya hanya membayar dgn harga 1/3 (70k) sementara baki 2/3 telah di bayar oleh arrahnu). Jika saya jual  rantai tersebut hari ini berapa keuntungan saya setelah di tolak upah simpan

    1. maksud tuan beli/jual = meniaga??, meniaga emas memang menguntungkan, kerana sambil menyimpan emas (harga emas semakin naik) tuan juga boleh mencari sedikit keuntungan dengan menjual emas. Emas x memberi pulangan lumayan, cuma emas dpt beri pulangan steady, kata org “hidup x susah” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Uji Emas Anda